WIND MILL MĄKA RYŻOWA RICE FLOUR 400G
Mąka Ryżowa (Rice Flour) to mniej popularna mąka bezglutenowa otrzymywana z mielonych ziaren białego ryżu.
Podczas procesu produkcji mąki ryżowej ziarna są dokładnie oczyszczane i pozbawiane twardych łusek, a następnie mielone na mąkę.
Mąka ryżowa jest nie tylko bezglutenowa i pozbawiona cholesterolu, ale także bogata w błonnik, minerały (magnez, mangan, fosfor) oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6).
Mąka ryżowa jest powszechnie używana w kuchni azjatyckiej i znajduje szerokie zastosowanie. Może być używana do produkcji papieru ryżowego (niezbędnego do popularnych sajgonek), makaronu ryżowego oraz jako składnik kleiku w większości rodzajów kimchi. Można ją również wykorzystać do przygotowywania placków ryżowych, naleśników i deserów. Mąka ryżowa jest popularnym składnikiem w azjatyckiej kuchni, z której wywodzi się jej tradycja.
Opakowanie Mąki Ryżowej Windmill posiada specjalne otwory na tylnej stronie, które służą do napowietrzania mąki. To nie jest uszkodzenie opakowania, ale celowy zabieg. Przesiewanie mąki przed użyciem ma na celu nadanie jej lekkości i puszystości. Otwory na opakowaniu pozwalają na cyrkulację powietrza, co w przypadku szczelnych opakowań jest niemożliwe. Dzięki temu mąka ryżowa zachowuje swoje właściwości i nie zjełczeje, co jest istotne dla jej zdrowego i odpowiedniego wykorzystania do wypieków. Dlatego też te specjalne otwory są tak ważne.
Składniki:
- mąka ryżowa (100%)
W 100 ml produktu:
- energia: 1471 kJ / 346 kcal
- tłuszcz: 0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
- węglowodany: 78 g w tym cukry 0 g
- białko: 8 g
- sól: 0,02 g
Mąka ryżowa znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, gdzie możemy ją użyć jako zamiennik mąki pszennej. Warto jednak pamiętać o zmniejszeniu proporcji w przepisach (średnio jedna szklanka mąki pszennej to ¾ szklanki ryżowej).
Produkty z mąki ryżowej są nieco bardziej kleiste i luźniejsze, ale ten efekt można łatwo zmniejszyć, dodając więcej jajek, bananów lub oleju do ciasta. Mąkę ryżową można również wykorzystać do produkcji makaronu ryżowego, klusek japońskich, ciast, ciastek, zagęszczania zup, sosów i kisieli.
Zalety mąki ryżowej:
- bezglutenowa
- niski indeks glikemiczny
- łatwostrawna
- bogata w potas, wapń, cynk, fosfor i magnez
- zawiera lignany i fitoestrogeny, które przeciwdziałają działaniu wolnych rodników
- zapobiega starzeniu się komórek
- reguluje gospodarkę hormonalną
Przechowywanie: Mąkę ryżową należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, z dala od światła.
Producent: Windmill
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Termin przydatności do spożycia: 04/08/2023
Naleśniki Ryżowe
Składniki:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie, jeśli chcemy żeby naleśniki były słodkie)
- 3 jajka
- szczypta soli
- dowolny olej do smażenia (polecamy kokosowy)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy wymieszać w misce. Ciasto nie wymaga "odpoczywania", jak w przypadku ciasta z mąki pszennych, więc naleśniki można smażyć od razu. Przed smażeniem każdego naleśnika warto zamieszać ciasto, ponieważ mąka ryżowa może opadać na dno naczynia. Podajemy z ulubionymi dodatkami, tak jak tradycyjne naleśniki.
Market
Morele MAX to gwarancja darmowej dostawy od , możliwości zwrotu zakupów nawet do 30 dni oraz bezpłatnego zwrotu do Paczkomatów 24/7 i Punktów DPD Pickup.
Aktywuj pakiet już dzisiaj i zacznij oszczędzać!
Sprawdź, co zyskasz dla tego zakupu